Siber saldırılarla ilgili yeni uyarıların ardından Avustralya ve ABD'den Çinli bilgisayar korsanları çağrıldı

Bilgisayar korsanları en az beş yıl boyunca bazı endüstrilerin ağlarında yaşadı. Resim: NCA Newswire / Gaye Gerard
 Casus ajanslar, Çinli bilgisayar korsanlarının ABD'nin bazı kritik endüstrilerinde beş yıla kadar fark edilmeden yaşaması üzerine alarma geçti.

Avustralya casus teşkilatı tarafından ortak imzalanan bir açıklamaya göre, Çinli hackerlar "en az beş yıldır" bazı kritik ABD endüstrilerinin ağlarında yaşıyorlar.

Devlet destekli hack grubu Volt Typhoon, büyük bir kriz durumunda veya iki ülkenin savaşa girmesi durumunda yıkıcı bir siber saldırı gerçekleştirecek şekilde kendisini konumlandırmaya çalıştı.

İddia, altı ABD kurumunun yanı sıra Five Eyes ortaklarından (Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık) gelen bir siber güvenlik uyarısında da yayınlandı.

Bilgisayar korsanları en az beş yıl boyunca bazı endüstrilerin ağlarında yaşadı. Resim: NCA Newswire / Gaye Gerard

Raporda, "Kanıtlarımız, ÇHC aktörlerinin ulusal güvenliğe, ekonomik güvenliğe veya kamu sağlığı ve güvenliğine etki edebilecek gelecekteki yıkıcı veya yıkıcı siber saldırıları başlatmak için önceden pozisyon aldıklarını güçlü bir şekilde gösteriyor" dedi.

"ÇHC devleti destekli" bilgisayar korsanlarının "kıtasal ve kıtasal olmayan Amerika Birleşik Devletleri ve bölgelerindeki öncelikle İletişim, Enerji, Ulaşım Sistemleri ve Atık ve Atık Su Sistemleri Sektörlerindeki" önemli altyapıları hedef aldığı konusunda uyardı.

İsimsiz tesislerin güvenlik kameralarına da girildi.

Casus teşkilatlar ayrıca Avustralya'nın kendi kritik altyapısının da savunmasız olabileceğini belirten alarmı çaldı.

Raporda, bilgisayar korsanlarının "hedef seçimi ve davranış şeklinin geleneksel siber casusluk veya istihbarat toplama operasyonlarıyla tutarlı olmadığı" belirtildi.

ASD, ABD tarafından yazılan rapora ortak imza attı. Resim: NCA NewsWire aracılığıyla sağlanmıştır
ASD, ABD tarafından yazılan rapora ortak imza attı. Resim: NCA NewsWire aracılığıyla sağlanmıştır

"ABD yazar ajansları, potansiyel jeopolitik gerilimler ve/veya askeri çatışmalar durumunda bu aktörlerin ağ erişimlerini yıkıcı etkiler için kullanma potansiyeli konusunda endişeli."

Rapor, Pekin destekli bilgisayar korsanlarının yıllar önce BT sistemlerini araştırıp bunlara eriştiklerini ve daha sonra taktiklerini ve tekniklerini daha hassas sistemlere ve bilgilere ulaşmak için uyarladıklarını özetledi.

"Bu değerlendirme, Volt Typhoon'un yetkisiz erişimleri sürekli olarak doğrulamak ve potansiyel olarak geliştirmek için aynı kuruluşları genellikle birkaç yıla yayılan uzun süreler boyunca metodik olarak yeniden hedeflediği gözlemlenen modellerle desteklenmektedir" dedi.

Avustralya'ya Çin'in eylemlerini duyurmaya devam etmesi yönünde çağrıda bulunuldu. Resim: NCA NewsWire / Martin Ollman
Avustralya'ya Çin'in eylemlerini duyurmaya devam etmesi yönünde çağrıda bulunuldu. Resim: NCA NewsWire / Martin Ollman

Koalisyon savunma sözcüsü Andrew Hastie, Çin'in eylemlerini kamuoyuna duyurma hareketini memnuniyetle karşıladı.

Perşembe günü Canberra'da gazetecilere verdiği demeçte, "Çin ile ilişkimizin son altı ayda ciddi sarsıntılar yaşadığını düşünüyorum" dedi.

“Eğer Çin Halk Cumhuriyeti ABD altyapısına siber saldırılar düzenliyorsa bunu da gün ışığına çıkarmamız doğru olur çünkü siber saldırıları caydırmanın en iyi yolu şeffaflığı sağlamak ve bunların atfedildiğinden emin olmaktır. bunları yürüten insanlara.”

Bir hükümet sözcüsü, Avustralya'nın "Çin ve Rus devlet destekli siber aktörlerin ABD'nin kritik altyapı sistemlerini ve ağlarını tehlikeye attığına dair iki teknik tavsiye yayınlamak üzere Five Eyes ortaklarına katıldığını" söyledi.

"Avustralya ve ortak istihbarat teşkilatları, aynı tekniklerin dünya çapındaki kritik altyapı sektörlerine karşı uygulanabileceğinden endişe ediyor" dediler.

“Tavsiyeler bu tehditlere karşı önlem alınmasına yönelik tavsiyeler içeriyor. Avustralya, Çin ve Rusya da dahil olmak üzere tüm ülkelerden siber uzayda sorumlu davranmalarını ve uluslararası kabul görmüş kurallara uymalarını bekliyor."

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu