ABD Lahey Mahkemesinin İsrail İşgalindeki Topraklar Hakkında Görüş Vermesine Karşı Çıktı

 Filistin yanlısı, sol ve İsrail yanlısı göstericiler (sağda), 21 Şubat 2024'te Hollanda'nın Lahey kentinde İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgalinin yasallığına ilişkin duruşmalar sırasında Birleşmiş Milletler'in en yüksek mahkemesi önünde protesto gösterisi yapıyor.



ABD, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler yüksek mahkemesinin, İsrail'in, karşılığında güvenlik garantileri almadan, Filistin devleti kurmak istediği topraklardan "derhal ve koşulsuz olarak çekilmesi" gerektiğini belirten bir tavsiye niteliğinde görüş yayınlamaması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı hukuk danışman vekili Richard Visek, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda 15 yargıçtan oluşan bir heyete, onlarca yıldır devam eden İsrail-Filistin çatışmasını, "İsrail'in eylemlerine odaklanan sorulara yönelik tavsiye niteliğinde görüş yoluyla" çözmeye çalışmaması gerektiğini söyledi. tek parti” İsrail.

"İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'den çekilmesine yönelik herhangi bir hareket, İsrail'in gerçek güvenlik ihtiyaçlarının dikkate alınmasını gerektirir" dedi.

ABD'nin İsrail'i savunması bir haftalık duruşmaların üçüncü gününde geldi. BM Genel Kurulu, mahkemeden, İsrail'in 1967'de altı gün süren Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra ilhak ettiği işgal altındaki topraklardaki politikalarının yasallığı konusunda bağlayıcı olmayan bir istişari görüş istedi.

Elli iki ülke İsrail işgaline ilişkin görüşlerini sunuyor ve çoğu İsrail'in kontrolü bırakmasını talep ediyor.

Visek, mahkemenin "önündeki soruları barış için toprak ilkesini temel alan yerleşik çerçeve ve işgal hukukunun yerleşik ilkelerinin parametreleri dahilinde ele alabileceğini" söyledi.

Ancak mahkemenin vereceği herhangi bir görüşün "çatışmanın tarafları ve kalıcı bir barış sağlamak için çalışanların devam eden çabaları açısından sonuçları olacağını" söyledi.

Bu haftanın başında Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki, mahkemeye Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını destekleme çağrısında bulundu ve "İsrail işgalinin yasa dışı olduğunu ve derhal, tamamen ve koşulsuz olarak sona ermesi gerektiğini" ilan etti.

İsrail'in Gazze'de Hamas militanlarına karşı yürüttüğü savaş beşinci ayına girerken, İsrailli liderler karşı çıkmaya devam etse de ABD, bir Filistin devleti fikrini ilerletmeye devam etti.

Barış için toprak kavramı onlarca yıldır ABD önderliğindeki diplomasinin ön saflarında yer aldı ve İsrail ile Mısır arasındaki 1979 Camp David Anlaşmalarının temelini oluşturdu; bu anlaşmada İsrail, barış ve Mısır tarafından diplomatik tanınma karşılığında Sina Yarımadası'ndan çekildi. .

Ancak İsrail-Filistin barış çabaları, Filistinli militanların saldırıları, İsrail'in işgal altındaki topraklardaki yerleşim birimlerini genişletmesi ve iki tarafın nihai sınırlar, Kudüs'ün statüsü ve Filistinli mültecilerin kaderi gibi çetrefilli konularda anlaşamaması nedeniyle uzun süredir engellendi.

İsrail-Hamas savaşı, militanların 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıda 1.200 kişinin ölümü ve yaklaşık 240 rehinenin yakalanmasıyla başladı. İsrail'in Gazze'de Hamas'a yönelik karşı saldırısı, %70'inden fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 29.000'den fazla insanı öldürdü, ayrıca 5.000 ila 9.000 Hamas savaşçısını da öldürdü.

ABD'nin dünya mahkemesindeki iddiaları, Washington'un İsrail-Hamas savaşında acil insani ateşkes talep eden Arap destekli ve geniş çapta desteklenen BM kararını veto etmesinden bir gün sonra geldi. ABD, kararın kalan yaklaşık 100 rehinenin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmaya ilişkin müzakerelere müdahale edeceğini söyledi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu