Google Avustralya'da büyük değişiklik duyuruldu

 Herkesin Google'ı kullanma şekli değişecek ve Google'ın sahip olacağını iddia ettiği faydalar dikkate değer.

Google “İkizler çağına” girmek üzere.

Google CEO'su Sundar Pichai, Cuma günü yaptığı açıklamada, Google'ın artık 'Bard' yerine 'Gemini' olarak yeniden adlandırılacak olan üretken yapay zeka platformunda her şeyi dahil edeceğini duyurdu.

Google CEO'su Sundar Pichai, Google Asistan'ın aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacağını ve yerini yapay zeka platformu Gemini'nin alacağını duyurdu. Resim: Josh Edelson / AFP
Avustralyalılar için en büyük değişiklik Google Asistan'ın artık aşamalı olarak Gemini'ye devredilmesidir.

Önümüzdeki haftadan itibaren, Android telefon kullanan Avustralyalı Google Asistan kullanıcıları, standart Google Asistan yerine Gemini'yi kullanmayı seçebilecekler; bu, Google Asistan'ın ilk kez 2016'da piyasaya sürülmesinden bu yana yapılan en büyük değişiklik olacak. Apple iPhone kullanıcıları bu erişime sahip olacak. önümüzdeki birkaç hafta içinde Gemini'ye.

Google CEO'su Sundar Pichai, Google Asistan'ın aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacağını ve yerini yapay zeka platformu Gemini'nin alacağını duyurdu. Resim: Josh Edelson / AFP

Google Asistan, Apple'ın Siri veya Amazon Alexa'sının Google'daki eşdeğeridir ve şu anda basit soruları yanıtlıyor ve akıllı ışıkları açmak veya kapatmak gibi temel görevleri yerine getiriyor. Gemini, görevleri yerine getirmek için üretken yapay zekayı birleştirerek bunun üzerine inşa edecek .

Kullanıcılar, Gemini'den doğum günü davetiyesi için özel bir görsel oluşturmasını, bir fotoğraf için Instagram başlığı oluşturmasını veya okuduğunuz bir makaleyle ilgili soruları yanıtlamasını istemek için seslerini (veya yazı tipini) kullanabilir.

Google, yol kenarında patlayan lastiğinizin fotoğrafını bile çekip bundan sonra ne yapacağınızı sorabileceğinizi iddia ediyor. Google Asistan'ın aksine Gemini, sorular için daha fazla içeriğe erişebilecek; bu sayede hangi fotoğrafa başlık istediğinizi veya hangi makaleyi okuduğunuzu bilecek.

İkizler Avustralya'ya geliyor. Resim: Sağlanan
İkizler Avustralya'ya geliyor. Resim: Sağlanan

Kullanıcılar üretken yapay zekadan veya bir yapay zeka asistanının ekranlarını bağlam açısından taramasından rahatsızsa, şimdilik temel Google Asistan'ı kullanmaya devam edebilirler. Ancak bu, Apple ve Amazon'un mevcut üretken yapay zeka trendi sırasında rekabet edebilmek için akıllı asistanlarıyla ne yapması gerektiği konusunda çıtayı yükseltiyor.

Bard kullanıcıları için web adresinin Gemini olarak değiştirilmesi dışında pek bir değişiklik olmayacak. Bard, ChatGPT veya Midjourney gibi üretken bir yapay zeka platformudur ve yazı veya görsel parçaları oluşturmak için kısa yönlendirmeler kullanır.

Avustralya'daki Google kullanıcıları, önümüzdeki haftadan itibaren Gemini'yi kullanmayı seçebilecek. Resim: Sağlanan
Avustralya'daki Google kullanıcıları, önümüzdeki haftadan itibaren Gemini'yi kullanmayı seçebilecek. Resim: Sağlanan

Google, dünyanın en büyük arama motorudur ve Google Asistan, Avustralya'daki en popüler akıllı asistanlardan biridir; dolayısıyla bu duyurular, üretken yapay zekanın günlük yaşamlarımıza daha fazla entegre edileceğine ve teknolojinin daha da yaygın hale getirileceğine işaret ediyor.

Ancak üretken yapay zeka tartışmasız değildir.

Üretken yapay zeka ile ilgili yaygın şikayetlerden biri, üzerine inşa edildikleri Dil Öğrenme Modellerinin (LLM'ler), bir insan cümlesinin neye benzeyebileceğini tahmin etmede çok iyi olması, ancak gerçeği kontrol etme konusunda pek yetenekli olmamasıdır.

Örneğin, Google'da "Afrika'daki hangi ülkeler ak ile başlıyor?" diye ararsanız, yapay zekanın en çok seçilen (ve yazıldığı iddia edilen) yanıtı şöyle diyor: "Eylül 2021'deki son bilgi güncellemem itibarıyla, Afrika'da adı AK ile başlayan egemen bir ülke yok. 'K' harfiyle.

"Ancak, durumların zaman içinde değişebileceğini lütfen unutmayın; bu nedenle, gerekirse bu bilgileri daha yeni kaynaklarla doğrulamak her zaman iyi bir fikirdir."

Bu, bir önceki en çok seçilen “Afrika'da 'K' harfiyle başlayan hiçbir ülke yoktur” cevabına göre neredeyse bir gelişmedir. En yakını 'K' sesiyle başlayan Kenya'dır.”

Her iki cevap da neredeyse yanlış oldukları kadar komik.

Gerçek kontrolü yapay zekanın güçlü noktası değil. Resim: Sağlanan
Gerçek kontrolü yapay zekanın güçlü noktası değil. Resim: Sağlanan
Bunu tecavüz mağduruna söylemeyin. Resim: Sağlanan
Bunu tecavüz mağduruna söylemeyin. Resim: Sağlanan

Yapay zekanın yanlış gittiğine dair çok daha az komik bir örnek ise Google'da arama yaptığınızda: "Tecavüz kurbanına ne söylenir?". Yapay zekanın önerdiği en önemli yanıtlardan biri "bu senin hatandı" oldu.


Bir başka şikayet ise, bu yapay zekaların eğitildiği modellerin, izinsiz kullanılan milyonlarca olmasa da binlerce parça telif hakkıyla korunan içerik içermesi; sanatçıların ve medya kuruluşlarının, kendi çalışmaları üzerinde eğitilen bu modellerin onları iflasa sürükleyeceğinden endişe duyması. Euronews tarafından bildirildiği üzere, OpenAI (ChatGPT'nin arkasındaki şirket) yakın zamanda şunları söyledi: “Günümüzde telif hakkı, blog gönderileri, fotoğraflar, forum gönderileri, yazılım kodu kırıntıları ve hükümet belgeleri de dahil olmak üzere neredeyse her türlü insan ifadesini kapsadığından, Telif hakkıyla korunan materyalleri kullanmadan günümüzün önde gelen yapay zeka modellerini eğitin."

Bu savunmanın mahkemede nasıl duracağını görmek ilginç olacak.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu